(Bio)logisch om de gîte

Sinus Beheer

Sinus-beheer heeft niets met het voorkomen van een verkoudheidje te maken, maar met het stimuleren van de Biodiversiteit in de weide achter de gîte. Toen wij in 2022 het weiland achter de gîte konden kopen van de boer die daar hooide en zijn koeien liet lopen, hebben we niet geaarzeld. Het is een ideale plek voor een bankje met uitzicht. Maar we willen ook het weiland (dat al redelijk vol staat met wilde planten) zo gaan beheren dat de wilde bloemen en de vlinders die daarbij horen nog meer kans krijgen.

Het weiland achter de gîte heeft al redelijk wat biodiversiteit
Het stuk dat bij de gite is gekomen.
Eén stukje voor het uitzicht en één stukje voor de vlinders
Bankje ✔︎, uitzicht ✔︎, relaxen ✔︎.

Naast het stukje dat we kort houden voor de zitplek, is er nog een groot stuk weiland waar we proberen de nutriënten en stikstof zoveel mogelijk te verminderen door te maaien en dit af te voeren. Daardoor heeft het gras minder groei-voordeel, en krijgen de specialisten (wilde bloemen) meer kansen. Maar het maaien is ook een rigoureuze ingreep. Door dit niet in 1 stuk te doen, maar in een golvend patroon, dat ook elk jaar wisselt, blijft er telkens genoeg hoge begroeiing over voor de insecten die daar wonen om zich voort te blijven planten. Verder zorgt dit zogenaamde sinus-patroon ervoor dat er veel verschillende hoekjes ontstaan, waar het gras 1x, 2x, 3x gemaaid is, of nooit (aan de randen), en waar de zon op verschillende manieren op schijnt (’s ochtends, ’s avonds). Ook gaat het voedingsniveau verschillen waar het maaisel vaker is afgevoerd t.o.v de plekken waar dat minder vaak is gebeurt.

Op de lange termijn zal dit zelfs in een relatief klein stukje weiland, veel bio-diversiteit genereren, met hopelijk nog meer vlinders, bloemen, en zeldzame planten dan we nu al zien.

Sinus-beheer: maaien alsof je dronken bent ;-)
Na de maai in de lente lijkt het nog een beetje kaal…
maar in de zomer staat het vol met verschillende grassen en bloemen
De vlinders vinden het wel OK
en vlinders.

Dit sinusbeheer hebben we niet zelf uitgevonden, maar overgenomen (na een tip van een boswachter die in de gîte verbleef) van Jurgen Couckuyt uit Lokeren, een echte vlinderman. Hier is een link naar een pdf met meer (technische) uitleg.

Groentes uit de Moestuin

We hebben geen “Bio” Label, maar je kan zelf kijken hoe Bio de groente uit onze moestuin is. We verbouwen onze eigen groenten en fruit. Geïnspireerd door de filosofie van de Permacultuur, en geïnformeerd door onze ervaringen in wat hier werkt in de afgelopen jaren. Zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest, en gebruik makend van de grondstoffen en mest die lokaal aanwezig zijn. Met ruimte voor insecten die ervoor zorgen dat de plagen binnen de perken blijven.

Afhankelijk van het seizoen kun je komen shoppen in onze tuin, verser kan het niet. Kijk even op het schoolbord waar we het aanbod van de week op zetten. Als je wilt hebben we nog wat recepten en tips. Vooral handig voor de groente uit de moestuin die je niet zo vaak in de supermarkt aantreft maar die zeer de moeite waard zijn.

Bio-Mini-Bar

Naast de keuken vind je een alternatieve ‘mini-bar’. Afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid vind je hier producten uit onze eigen tuin, fait a la maison. Een selectie:

Niet alleen groente uit eigen moestuin

Eigengemaakte jam en siroop.
Kersen, bramen, vlierbloesem. In het goede seizoen kunt u die ook zelf plukken en verwerken in de keuken tot zelf-eigengemaakte jam. We helpen graag met tips of simpele recepten.

De moestuin vanuit vogelvlucht


Honing van onze eigen bijen.


Om onze moestuin en fruitbomen te helpen bevruchten hebben we twee of drie bijenkorven staan van het type “Warré”. Dit is een extensieve manier van bijen houden, waarbij de bijen zo min mogelijk verstoord worden en dus zo min mogelijk stress hebben.  De bijenkorf bestaat uit een stapel van drie-vier kleine kasten. De bijen bouwen hierin hun raten, en bewaren hun honing voor de winter en broeden hun eitjes uit. Het hele jaar spelen zij van de bloemetjes en de bijtjes, ten voordele van onze vruchten. In de lente, als er weer veel nieuwe nectar en pollen is, wordt de bovenste kast van de bijenkorf eraf gehaald, die de overtollige honing bevat.


Tegelijkertijd wordt een lege kast eronder gezet zodat ze weer ruimte hebben om verse raten te bouwen. De koningin legt hier de eitjes in, en als dat broed uitgekomen is wordt er weer honing in opgeslagen voor de winter. Onze honing is dus gemaakt van een mengsel van alle verschillende bloemen die hier bloeien. Bovendien is ze dus minimaal een jaar gerijpt in de raten. Dat is te proeven. En de bijen worden nooit gepusht om in de zomer veel honing te maken die dan wordt geoogst en vervangen door suikerwater. Dat is misschien niet direct te proeven, maar heeft meer invloed op de nasmaak.

Niet in de bar, maar vaak wel beschikbaar: verse eieren van onze loslopende recycle machientjes, en verse groentes en kruiden uit de tuin. 

Home » De Gite “Le Chat Noir” » (Bio)logisch om de gîte